loader image

Proiectul ROSE, subproiectul „Șansă la Educație la Știința și Ingineria Materialelor”


Proiectul privind Învățământul Secundar (Romania Secondary Education Project – ROSE), în valoare totală de 200 de milioane de euro, este finanțat integral de BIRD, în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut (Proiectul privind învățământul secundar) între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington la 17 aprilie 2015 (Monitorul Oficial, Partea I, nr. 757/12.10.2015), și se va derula pe o perioadă de 7 ani, în intervalul 2015 – 2022. Proiectul este implementat de către Ministerul Educației Naționale, prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă. Obiectivele de Dezvoltare ale proiectului ROSE sunt îmbunătățirea tranziției de la liceu la învățământul terțiar și creșterea gradului de retenție în primul an de învățământ universitar în instituțiile finanțate în cadrul proiectului. 

Schema de Granturi Competitive pentru Universități Programe de Vară de tip punte (SGCU-PV) – Subproiect ”Șansă la Educație la Știința și Ingineria Materialelor” (SESIM)
Prin obiectivul său general, subproiectul ”Șansă la Educație la Știința și Ingineria Materialelor” (SESIM) oferă tinerilor – cu prioritate elevilor aflați în situație de risc din clasele terminale din instituții eligibile din învățământul preuniversitar (preponderent din Regiunea N-E) – o punte viabilă și coerentă de legătură între postura de elev și cea de student în inginerie la cea mai mare Universitate Tehnică din regiune. Deși elevi la momentul desfășurării proiectului, aceștia pot experimenta viața de student la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași (UTI), alegerea unei prezumtive cariere în domeniul ingineriei fiind decisă în cunoștință de cauză.

Achiziții

Servicii de consultanță – consultanți individuali

Invitație de participare: Servicii de consultanță – Cadru didactic însoțitor (Selecție Consultanți Individuali) (06.06.2019)

Invitație de participare: Servicii de consultanță – Student tutore (Selecție Consultanți Individuali) (06.06.2019)

Achiziții de bunuri – Imprimantă 3D (06.06.2019)

Achiziții de bunuri –  Laptop, licență Office 365 (06.06.2019)

Achiziții de bunuri – Pachet echipamente de birou  (06.06.2019)

Achiziții de bunuri – Pachet materiale diseminare  (07.06.2019) – ANULAT!

Achiziții de bunuri – Kit-ul elevului personalizat  (07.06.2019).

Contractul a fost atribuit operatorului economic SC Carion Design SRL, contract nr.  488/ 24.06.2019 , cu o valoare de 5880 lei fără TVA.

Achiziții de bunuri – Pachet materiale diseminare (14.06.2019)

Contractul a fost atribuit operatorului economic SC Carion Design SRL, contract nr.  529/10.07.2019, cu o valoare de 1259,8  lei fără TVA

Experiența SESIM

Chestionar elevi

Avizier

„Sunt recunoscătoare că am avut ocazia să particip la acest proiect deoarece am experimentat o parte din viată de student și am acumulat informații ce mă vor ajută în viitor. Prin intermediul proiectului am creat legături atât cu elevii care au participat la activități, cât și cu domnii profesori.” (Haler Cătălina)

„Proiectul la care am participat în ultimele două săptămâni a fost o experiență inedită, de neuitat și foarte plăcută. Am învățat foarte multe lucruri noi, am vizitat orașul Iași, un oraș de-a dreptul spectaculos, care mi-a conturat ideea despre decizia pe care urmează să o fac. Voi urmă studiile superioare, voi alege cel mai probabil facultatea SIM, întrucât a reușit să mă convingă prin oameni, echipamente și rolul pe care o are. Voi deveni inginer!” (Scrobaniță Răzvan)

„Consider că am fost norocoasă să particip la acest proiect ROSE, deoarece am avut ocazia să învăț lucruri noi, în special despre materialele ce ne înconjoară și am putut află poveștile din spatele obiectivelor turistice. Până să particip la acest proiect, nu știam ce vreau să fac pe viitor, însă venind aici am aflat de SSM, care mi s-a părut interesant și consider că este un domeniu de viitor. Consider că această experiență mi-a oferit șansa de a descoperi lucruri noi, iar dacă s-ar ivi oportunitatea aș repetă-o.” (Căilean Claudia Mona)

„Școala de vară m-a ajutat foarte mult în orientarea mea în ce privește drumul către o facultate. Această scoală de vară ne-a învățat diverse lucruri despre știință și ingineria materialelor dar și istoria multor obiective turistice vizitate în Iași. Dintre multitudinea de cursuri au fost două care m-au impresionat cel mai mult, Materiale Inteligențe și SSM. Iar din multitudinea obiectivelor turistice, cel mai mult mi-a plăcut Tramvaiul Comunismului, piesă „Avioane de Hârtie” pe care am vizionat-o la Ateneu, și Grădină Botanică.” (Pișta Roxana Georgeta)

„Proiectul ROSE a reprezentat pentru mine o șansă să văd cum este viață de student la cămin și să pot face o decizie corectă când voi fi nevoit să întru la facultate.” (Mețcan Ovidiu Cristian)

„Acest proiect a reprezentat pentru mine o experiență de viată, deoarece am eliminat total ideea de începe viată de adult fără facultate. Orele de curs și laboratoarele m-au influențat pozitiv să aleg această universitate. În concluzie acest proiect mi-a deschis ochii în legătura cu importantă absolvirii unei facultăți.” (Andronic Marius)

„Din punctul meu de vedere acest proiect a fost un succes. Cursurile, atelierele dar și viață de cămin m-au făcut să îmi dau seamă că îmi doresc cu adevărat să îmi continui studiile. Vizitarea obiectivelor turistice și culturale mi-au arătat că orașul Iași s-ar putea să fie locul studenției mele. Singurul dezavantaj pe care vreau să mi-l exprim printr-o critică creativă ar fi că programul era prea aglomerat.” (Vleju Andrei)

„Proiectul ROSE a fost oportunitatea de a experimenta studenția într-un mod foarte realist. Pe lângă această, mi s-au arătat posibilități în legătură cu studiile pe care le voi urmă în continuare și am făcut cunoștință cu persoane și cadre didactice foarte simpatice.” (Chiruță Răzvan)

„Am petrecut două săptămâni minunate în Iași, un oraș renumit datorită obiectivele turistice, dar și numeroaselor opțiuni în privință studiilor superioare. Am avut ocazia să interacționez atât cu cadrele didactice, dar și cu studenții, toți dând dovadă de profesionalism și implicare. În concluzie, a fost o experiență de neuitat pe care, cu siguranță, aș dori să o repet.” (Cîrciu Delia Maria)

„După două săptămâni pot afirmă faptul că a fost o experiență foarte frumoasă deoarece am avut ocazia să trăiesc viată de student, stând în cămine, mâncând la cantină, având cursuri și laboratoare. Cel mai mult mi-au plăcut locurile pe care le-am vizitat, în special Palatul Culturii. În concluzie, a fost o experiență interesantă.” (Alupei Georgiana)